Het verhaal van Betty Broderick

Betty en Dan

De Amerikaanse vrouw Betty Broderick staat centraal in het tweede seizoen van Dirty John, dat ergens dit jaar op Netflix te zien zal zijn. Maar wie is ze eigenlijk en wat leidde ertoe dat ze haar ex-man Dan Broderick en zijn nieuwe vrouw, Linda Kolkena Broderick, doodde?

Het huwelijk tussen Betty en Dan

Betty is zeventien of achttien als ze, in 1965, Dan ontmoet op een feestje na een football-wedstrijd tussen twee universiteiten in Indiana. Het is Dan die de eerste stap zet: hij geeft haar een servetje met zijn naam erop. Ze beginnen te daten en niet lang erna verloven ze zich. Op 12 april 1969 stappen ze in het huwelijkbootje. Samen krijgen ze vijf kinderen: dochters Kim en Lee, en zonen Daniel en Rhett. De derde zoon sterft slechts twee dagen na zijn geboorte.

Ze verhuizen al snel naar een wijk in San Diego. Dan is bezig met een medische opleiding, maar kondigt na het behalen van zijn graad aan dat hij niet verder wil in dat vak en de overstap wil maken naar de Harvard Law Studies. Betty ondersteunt hem door meerdere banen te draaien, wat ze blijft doen als hij tijdens zijn eerste baan een mager salaris verdient, tot ze hem uiteindelijk aanmoedigt zijn eigen advocatenbureau te beginnen. Dat blijkt een succes: ze worden in één klap miljonairs.

Affaire met Linda Kolkena

Het huwelijk tussen Betty en Dan gaat ondertussen niet over rozen. Betty vindt dat Dan te weinig aandacht aan haar en de kinderen besteedt en te veel tijd doorbrengt met zijn collega’s. Dit escaleert nog meer als Dan aan het begin van de jaren tachtig een nieuwe persoonlijke assistent aanneemt: Linda Kolkena. Ze is een voormalige stewardess en receptioniste en de twee beginnen een drie jaar durende affaire.

Dan en Linda

Betty's woede

Betty heeft sterke vermoedens over de affaire en blijft Dan erover vragen, hoewel hij blijft ontkennen en haar gek noemt omdat ze dat denkt. Toch escaleert het conflict uiteindelijk. Dan gaat het huis uit, biecht de affaire op en vraagt een contactverbod en scheiding aan. Dit leidt tot een van de lelijkste scheidingen in de Verenigde Staten vanwege de connecties en invloed van Dan. Betty, die zich tekortgedaan voelt en een advocaat in de armen moet nemen die ver bij hen vandaan woont vanwege de reikwijdte van Dan, wordt zelfs gevraagd voor een interview in de Oprah Winfrey Show, dat ze weigert.

Ze besluit niet bij de pakken neer te zitten en begint Dan en Linda lastig te vallen. Zo slaat ze een gat in de muur van Dan met een hamer, sloopt ze de televisie en rijdt ze haar auto door de voordeur van Dans nieuwe woning. In een ander incident breekt ze zijn ramen en spuit ze verf op zijn muren. Dan vecht terug met zijn advocatenachtergrond en laat haar een keer zelfs een aantal dagen opsluiten. Toch blijft Betty hoop houden dat hij uiteindelijk spijt krijgt en naar huis terug zal keren. Omstanders denken ondertussen dat Dan misbruikt maakt van Betty’s mentale instabiliteit en haar expres opjut.

Scheiding… en moord

Het is 30 januari 1989 als Betty en Dan officieel scheiden. Nog geen drie maanden later, op 22 april 1989, tien dagen na wat het twintigjarige jubileum van Betty en Dan zou zijn geweest, trouwt Dan met Linda. Betty is dan al een hele tijd op de schietbaan te vinden, waar ze lessen volgt omdat ze zich onveilig voelt als single vrouw. Ze koopt een Smith & Wesson-revolver en dreigt Dan te zullen neerschieten.

Op 5 november 1989, om half 6 in de ochtend, voegt ze daad bij woord. Betty ontvangt een brief van Dans advocaat waarin hij aangeeft dat ze mentaal onstabiel is, waarop ze haar revolver pakt, de huissleutel van Dan uit de tas van haar dochter Kim haalt en naar Dans huis rijdt. Ze schiet alle vijf de kogels: twee in het hoofd en de borst van de 28-jarige Linda, waarop ze gelijk sterft, en een in de borst van Dan als hij – waarschijnlijk – naar de telefoon probeert te komen. De andere twee kogels raken de muur en het nachtkastje. Ook Dan sterft, op 44-jarige leeftijd, doordat hij niet om hulp kan bellen. Eigenlijk wil Betty vervolgens zelfmoord plegen, maar ze heeft geen kogels meer.

Betty

Nasleep

Waren Dan en Linda de enige slachtoffers? Of was Betty het slachtoffer van emotionele mishandeling en narcisme, zoals sommigen zeggen? Volgens haar stond Dan altijd naast haar met een schep om ervoor te zorgen dat ze haar graf alsmaar dieper zou graven als ze het mentaal zwaar had. Hij hield van winnen, aldus Betty, vooral als dat gepaard ging met het vernederen en ‘martelen’ van de tegenpartij.

Betty Broderick wordt uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 32 jaar.

Uitgelicht boek

Zij die zwijgt

Door Samantha Stroombergen

Op een zeer koude nacht strompelt een jonge vrouw met een bloedende hoofdwond en zonder schoenen langs de Leidse grachten. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zich hult in hardnekkig stilzwijgen. Rechercheur Léon Coeur wordt erbij gehaald, maar als blijkt dat de -gewonde vrouw de verloofde is van een bekende politicus, moet hij de zaak overdragen aan een rivaal.

Reacties

Een reactie op “Het verhaal van Betty Broderick”

  1. Richard schreef:

    Wist je dat Linda Kolkena Nederlandse ouders had? Haar moeder overleed jong in de VS. Haar vader ging na de moord op Lindaterug naar Groningen, waar hij een paar jaar later overleed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde posts