De verdwijning van Tanja Groen

De 18-jarige studente Tanja Groen gaat op dinsdag 31 augustus 1993 in het centrum van Maastricht naar een ontgroeningsfeest van de studentenvereniging Circumflex. Sinds een week woont ze in Gronsveld, dat even ter zuiden van de stad ligt, om in Maastricht gezondheidswetenschappen te studeren. Die nacht vertrekt ze rond kwart over twaalf – een groene liederenbundel van Circumflex onder de arm – op de fiets om terug naar haar studentenkamer te gaan, maar daar komt ze nooit aan.

Doordat ze net verhuisd is en er in 1993 nog geen mobieltjes zijn, duurt het even voor er alarm wordt geslagen. Tanja heeft de avond voor haar verdwijning namelijk nog contact gehad met haar moeder. Ze zouden op vrijdag 3 september afspreken; Tanja zou met de trein naar haar oude woonplaats Schagen in Noord-Holland gaan en daar aan het begin van de middag opgehaald worden van het station.

Ze verschijnt niet. Ook haar huisgenoten maken zich zorgen en bellen de ouders meerdere keren of ze al in Schagen is aangekomen. Ten slotte belt Tanja’s moeder diezelfde dag de politie.

Door de jaren die volgen gebeurt er een hoop en toch ook weinig. Zo wordt er een fiets uit de Maas gevist naar aanleiding van de tip van een paragnost. Tanja’s fiets is zwart en van het merk Cheesetown, dat voor zover ik weet niet meer bestaat. Haar postcode en huisnummer in Noord-Holland staan onder haar zadel gegraveerd. Het framenummer is 19875. De fiets uit de Maas komt niet overeen.

Ook wordt er in 2014 een menselijk bot gevonden in een akker in Gronsveld, waardoor een sprankje hoop op wakkert. En niet heel lang geleden, in januari 2020, opent de politie een graf omdat ze vermoeden dat Tanja daar weleens in zou kunnen liggen. Het scenario: dat de moordenaar haar in een vers gedolven graf legde en de volgende dag begraven werd met de overledene voor wie het bedoeld was. Ook die actie leverde niets op.

Moord gelinkt aan seriemoordenaars?

In de vele jaren die na Tanja’s verdwijning voorbij zijn gegaan, zijn er al heel wat meervoudige moordenaars die op een bepaald moment aan haar naam werden gekoppeld.

Ik ben me ervan bewust dat de namen die ik hieronder geef volledig bekend zijn en in de media zijn gebruikt. Omdat de mannen uit Nederland en België komen, heb ik er toch voor gekozen de achternamen te anonimiseren en geen dorpen of steden te noemen waar ze vandaan komen. Het is namelijk niet aan mij een oordeel te vormen over de schuldvraag van veroordeelden en ik wil consistent zijn in de manier waarop ik ze in beeld breng. Liever iedereen enigszins geanonimiseerd dan een keer te vaak te veel opschrijven.

Marc D.

Marc D. is een Belgische misdadiger die tussen 1985 en 1996 opereerde, voor een deel samen met zijn vrouw Michelle M. Hij trok meisjes met fiets en al de auto in en gijzelde met als doel ze te verkrachten. De ouders van Tanja zijn op een gegeven moment naar zijn loods gegaan, waarin hij de meisjes vasthield, om naar de kleding van de slachtoffers te kijken omdat de modus operandi zou verklaren waarom Tanja’s fiets nooit werd gevonden. Ze konden niets vinden wat op Tanja’s aanwezigheid wees.

Ronald J.

Ook Ronald J. komt uit België. In 2010 bekende hij begin jaren negentig meerdere moorden gepleegd te hebben en verschillende vrouwen te hebben verkracht in de buurt van de Katholieke Universiteit Leuven. Ook al is Leuven een flink stuk van Maastricht verwijderd, politie zag vanwege de jaartallen genoeg reden om te kijken naar een mogelijk verband. Die werd niet gevonden.

Willem S.

De Nederlandse Willem S. werd tijdens het onderzoek naar een moordzaak aan Tanja’s verdwijning gekoppeld. In zijn auto vond politie een profielafdruk van een fietsband en de agenten wilden controleren of de afdruk overeenkwam met de fietsbanden van Tanja’s model. Daar kon helaas geen uitsluiting over gegeven worden. Ook bleek dat hij tijdens Tanja’s verdwijning op een camping in Valkenburg verbleef, dat niet ver van Gronsveld ligt. Ze kregen nooit een antwoord uit hem en inmiddels is hij overleden.

Egidius S.

De Duitser Egidius S. staat ook wel bekend als de ‘Liftersmoordenaar’. Hij vermoordde tussen 1980 en 1990 zeker vijf vrouwen, al vermoedt de politie dat het ook vijftien vrouwen geweest kunnen zijn.

Michel F.

De Franse boswachter Michel F. biechtte aan de Belgische autoriteiten op zes kinderen te hebben vermoord. In zijn auto werd een wegenkaart van Nederland gevonden, waardoor de politie ervan uitging dat hij ook daar kwam. Daarom onderzocht de politie in Limburg of er een connectie was tussen Michel F. en Tanja Groen, waar geen positief resultaat uit kwam.

Zodra ik besloot dat ik zo nu en dan over true crime wilde schrijven op dit blog, had ik het voornemen niet over Nederlandse zaken te schrijven. Toch breek ik dat voornemen. Waarom? Eigenlijk heel simpel: ik wil in het geval van cold cases een uitzondering maken, omdat je nooit weet waar een doorslaggevende tip uiteindelijk vandaan kan komen. Wie weet is er een thrillerlezer die meer weet en over de streep getrokken wordt naar voren te stappen. Kleine kans, maar toch. Weet je iets? Neem dan contact op met de politie.

Uitgelicht boek

Zij die zwijgt

Door Samantha Stroombergen

Op een zeer koude nacht strompelt een jonge vrouw met een bloedende hoofdwond en zonder schoenen langs de Leidse grachten. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zich hult in hardnekkig stilzwijgen. Rechercheur Léon Coeur wordt erbij gehaald, maar als blijkt dat de -gewonde vrouw de verloofde is van een bekende politicus, moet hij de zaak overdragen aan een rivaal.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts