De verdwijning van Maura Murray

Vraag je aan een Amerikaan welke zaak aan ze blijft knagen, dan krijg je vaak als antwoord: ‘De verdwijning van Maura Murray’. En vraag je wat zij denken dat er is gebeurd, dan krijg je verschillende reacties: ‘Ze is teruggenomen door de natuur’, ‘Ze heeft dit allemaal gepland en is er vandoor gegaan’, ‘Ze is vermoord’. Een tijdlijn? Daar is niemand het over eens. Laten we kijken hoeveel we kunnen achterhalen.

Het leven van Maura Murray

Maura Murray wordt geboren op 4 mei 1982 en doet aan sprinten op de hogeschool. Ze studeert een tijdje chemische techniek aan de U.S. Military Academy voordat ze zich drie semesters later inschrijft aan de Universiteit van Massachussets om verpleegkundige te worden.

Ze raakt in november 2003 in de problemen in de stad Amherst, Massachussets. Een vrouw belt de politie om te melden dat iemand haar creditcard heeft gebruikt in verschillende restaurants en winkels, voor in totaal 250 dollar. De agent weet de aankopen uiteindelijk aan Maura te linken, die bekent dat ze het creditcardnummer heeft opgeschreven. Ze wordt verder niet vervolgd vanwege goed gedrag.

De laatste dagen voor de verdwijning

Op zaterdag 7 februari 2004 brengt vader Fred een bezoek aan zijn dochter om een nieuwe auto voor haar te kopen. Ze eten die avond samen en halen daarna rond 21.00 uur een vriendin van Maura op. Ze nemen een paar drankjes en stoppen bij een slijterij voordat de twee vriendinnen Fred wegbrengen naar zijn motel.

Maura leent daar haar vaders auto en rijdt ermee naar een feestje, waar ze rond 22:30 uur arriveert. Als ze rond 02:30 uur weer vertrekt, crasht ze op de terugweg de auto, wat resulteert in schade van 10.000 dollar. Volgens haar heeft ze dan al een poosje niet gedronken. Ze krijgt geen bekeuring en wordt naar het motel gebracht waar haar vader verblijft, waar ze de nacht doorbrengt. Diezelfde nacht, om 04:49 uur, belt ze haar vriendje met haar vaders telefoon, al is het niet duidelijk waarover.

Fred huurt de dag erna een auto en brengt haar op zondag om 13:30 uur terug naar haar studentenkamer, waarna hij terugkeert naar Connecticut. Laat op de avond belt hij met Maura om haar eraan te herinneren dat ze een formulier moet invullen voor de schade en ze spreken af dat ze dat er op maandagavond samen naar zullen kijken, via de telefoon.

‘Een dood in de familie’

Het is koud en het sneeuwt op de avond van maandag 9 februari 2004, slechts drie maanden na het incident met de creditcard. De dan 21-jarige Maura pakt die ochtend een rugzak in met kleren, toiletartikelen en de pil, neemt 280 dollar op en koopt 40 dollar aan alcohol. Ze stopt al haar spullen in dozen, haalt de schilderijen van de muur en laat haar professors en werkgever via e-mail weten dat ze niet naar college en werk kan komen vanwege een dood in de familie. Het vreemde aan dat verhaal? Er was nooit een dood in de familie.

Ook haar vriendje stuurt ze een e-mail: ‘I love you more stud. I got your messages, but honestly, i didn’t feel like talking to much of anyone, i promise to call today though. love you, Maura.’ Ironisch, want ondertussen print ze ook een e-mail uit die op relatieproblemen met haar vriend lijkt te wijzen.

Verder belt ze naar een bedrijf om te vragen naar de mogelijkheden om een appartementje te huren, al hebben ze volgens de eigenaar verder geen afspraken gemaakt, en belt ze naar een nummer om te kijken of ze een hotelkamer in het noorden van Vermont kan regelen. Ook neemt ze de moeite om het schadeformulier op te halen voor de auto van haar vader.

Vervolgens vertrekt ze tussen 16:00 en 17:00 uur in haar auto.

Zoals ik al zei, zijn er veel onduidelijkheden over de tijdlijn. Sterker nog: hij is vrij complex. Ik probeer hieronder zo goed mogelijk te schetsen wat er is gebeurd en als er verschillende dingen worden gezegd door verschillende bronnen, geef ik dit ook aan.

Auto van de weg

De laatste keer dat Maura haar telefoon gebruikte om te bellen, was om naar de inbox van haar voicemail te luisteren. Dit deed ze om 16:34 uur. Vervolgens rijdt ze volgens het politierapport om 19:27 uur met haar zwarte Saturn van de weg, tegen een boom aan, op ongeveer 225 kilometer ten noorden van waar haar reis begon. Waarschijnlijk is het eerder 19.25 uur, want een vrouw hoort het ongeluk gebeuren vanuit haar huis en belt 911 om 19:27 uur; dat gesprek is deels terug te lezen in een transcript.

Er rijdt even later een chauffeur van een schoolbus voorbij, die stopt en haar vraagt of ze hulp nodig heeft. Nee, zegt Maura, want de Amerikaanse versie van de ANWB, AAA, is al onderweg (het bedrijf zelf spreekt later tegen ooit een telefoontje van haar te hebben ontvangen). De chauffeur vertrekt daarom, wat later wordt bevestigd door de vrouw die eerder belde en hem zag vertrekken.

Ik vermoed dat Maura heeft gedronken terwijl ze aan het rijden was en daarom niet wilde dat de chauffeur de politie zou bellen. Als ze weg wilde lopen, waar het op lijkt, dan kan je het niet gebruiken opgepakt te worden omdat je onder invloed een auto-ongeluk hebt gehad. Volgens mij word je in de Verenigde Staten namelijk gelijk meegenomen naar het politiebureau.

Als de chauffeur eenmaal thuis is, belt hij desondanks om 19:42 uur naar de hulpdiensten omdat er in dat gebied helemaal geen mobiel bereik is. Ook zijn gesprek is in een transcript te lezen. Jammer genoeg staan er geen tijden bij.

De politie arriveert om 19:45 uur. Er zit een barst in de ruit, er is schade in het metaal en de airbags zijn opgeblazen. De auto zit op slot; er ligt een doos wijn achter de stoel van de bestuurder en rode vloeistof zit op het portier en op het dak van de auto. Ook vinden ze boeken, handschoenen, een AAA-pas, de schadeformulieren, een knuffel en een geprinte route naar Burlington in Vermont, dat op circa 130 kilometer afstand ligt.

Maar Maura? Maura is nergens te bekennen. Ook haar pinpas, creditcard en telefoon zijn verdwenen, hoewel geen ervan is gebruikt na het ongeluk. Ook enkele van de flessen alcohol zijn weg. Tussen 20:00 en 20:30 denkt een aannemer die terug naar huis rijdt haar te zien lopen, ongeveer 6 tot 8 kilometer ten oosten van het ongeluk, al realiseert hij zich dat dan nog niet en meldt hij het pas drie maanden later.

Weggelopen… of vermist?

Doordat er geen tekenen zijn van geweld, gaat de politie ervan uit dat Maura zelf is vertrokken. Haar familie wordt zelfs pas 24 uur na het ongeluk op de hoogte gebracht. Pas 36 uur later beginnen ze echt met zoeken, want de politie denkt nu dat ze wellicht suïcidaal is. Een hond weet haar geur voor ongeveer 30 meter te volgen en geeft dan al op. Voetstappen in de sneeuw zijn er niet en haar creditcard wordt niet gebruikt. Politie en geliefden beginnen te geloven dat ze is gaan liften of is ontvoerd.

En hier houdt het verhaal zo goed als op. Er wordt nooit ook maar een schoen van haar gevonden en niemand heeft haar na die avond gezien. Dus wat is er gebeurd? Persoonlijk hinkel ik tussen twee gedachten, namelijk: ze is het bos van een bergketen ingegaan en is daar aan de elementen overleden, of ze is bij de verkeerde persoon ingestapt.

Dan is de vraag: hoe kan het dat er nooit een spoor van haar is gevonden als ze het bos is ingegaan? Ik heb er een theorie over gelezen die aannemelijk lijkt, namelijk van Reddit-gebruiker able_co. Kort gezegd houdt de theorie in dat ze niet gezien wilde worden door de chauffeur omdat hij de politie de goede kant op kon wijzen en aan de andere kant van de weg de politie aan zag komen, waardoor ze een bospad genaamd ‘Old Peters Road’ op ging. De bergketen schijnt berucht te zijn omdat wandelaars er vaak verdwijnen. Het is een groot gebied met verraderlijke stukken en het is niet makkelijk om daar zoektochten uit te zetten.

Er is zo weinig om op af te gaan, dat dit een complexe zaak blijft. Ze rende in ieder geval duidelijk ergens voor weg en had waarschijnlijk gedronken. Wat denk jij dat er is gebeurd nadat ze haar auto verliet?

Uitgelicht boek

Zij die zwijgt

Door Samantha Stroombergen

Op een zeer koude nacht strompelt een jonge vrouw met een bloedende hoofdwond en zonder schoenen langs de Leidse grachten. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zich hult in hardnekkig stilzwijgen. Rechercheur Léon Coeur wordt erbij gehaald, maar als blijkt dat de -gewonde vrouw de verloofde is van een bekende politicus, moet hij de zaak overdragen aan een rivaal.

Reacties

2 reacties op “De verdwijning van Maura Murray”

  1. Adriënne schreef:

    Het bospad ingelopen lijkt mij niet aannemelijk. Ze hebben verschillende zoektochten ingezet met honden. Als je weer hoe speurhonden en zoekhonden werken, zou dit geen optie zijn en is met die zoektocht deze optie uitgesloten.

  2. Jan schreef:

    Hoogstwaarschijnlijk bij iemand in een voertuig gestapt. Spoor van honden lopen dood op de weg. De chauffeur van de bus is de laatste persoon die haar in levende lijve heeft gezien. Extra aandacht op deze persoon. Waarom meld hij de centrale dat het mobiele netwerk niet werkt, is dat relevant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde posts