De mysterieuze dood van Elisa Lam

Als je al wat langer true crime-verhalen bekijkt, ben je waarschijnlijk weleens de vreemde video tegengekomen waarin Elisa Lam een lift in en uit blijft lopen. En je weet dan vast ook dat ze na die beelden niet meer levend is gezien. Maar wat is er dan precies gebeurd? Wat ging er voor aan de mysterieuze liftvideo?

De 21-jarige Elisa Lam werd op 30 april 1991 geboren in de Canadese stad Vancouver. Ze studeert een tijdje aan de Universiteit van Brits-Colombia en worstelt met een bipolaire stoornis en een depressie. Voor beide krijgt ze medicijnen toegeschreven. Zelfmoordpogingen lijkt ze nooit te hebben gedaan, althans, niet volgens haar familie.

Het Cecil Hotel

Begin 2013 besluit ze af te reizen naar Californië en na een bezoek aan San Diego, komt ze aan in Los Angeles. Daar checkt ze na enkele dagen in in het Cecil Hotel, waar ze samen met kamergenoten op de vijfde verdieping verblijft. Na klachten van haar kamergenoten aan het personeel – ze zou ‘vreemd gedrag’ vertonen – krijgt ze een eigen kamer toegewezen.

En dan gaat het mis. Op 31 januari 2013, de dag waarop Elisa door zou trekken naar Santa Cruz, wordt ze buiten het Cecil Hotel gezien door de manager van een boekenwinkel terwijl ze cadeaus voor haar familie uitzoekt. Ze maakt zich zorgen dat de boeken bij elkaar te zwaar zouden zijn voor tijdens de reis, maar er is geen vuiltje aan de lucht. In Canada wachten haar ouders ondertussen haar telefoontje af; ze belt immers iedere dag. Maar vandaag blijft het stil. Ze besluiten de politie in Los Angeles te bellen, want dit is niets voor hun dochter, en ze vliegen zelf af naar Californië om haar te zoeken.

De politie gaat met honden naar het Cecil Hotel en doorzoekt haar kamer, het gebouw en het dak, maar zonder resultaat. Een week gaat voorbij zonder dat er ook maar een spoor van haar wordt gevonden, en dus worden er flyers opgehangen. Nog steeds vordert het onderzoek niet. Daarom besluit de politie op 15 februari een video te plaatsen – de gewraakte liftvideo.

Er bestaan verschillende theorieën over deze video. Sommigen denken dat ze een psychose had, aan de drugs zat of dat ze op de vlucht was voor iemand. Het idee dat ze een manische episode had, lijkt het meest logisch. Wat is jouw kijk op de video?

Wat is er dan zo mysterieus?

Goed, helemaal helder dus wat er is gebeurd, kun je nu denken. De reden dat veel mensen dit een uitzonderlijke zaak vinden, zit hem vooral in de watertanks. Die staan dus op het dak van het Cecil Hotel, waar je niet kan komen via het hotel zelf omdat de ingang ernaartoe is beveiligd. De brandtrap dan: die is best goed te bereiken, maar er zou een alarm op zitten en hotelpersoneel zegt nooit iets gehoord te hebben. Wat blijkt echter: een Chinese youtuber kon ongeveer een maand na Elisa’s dood ook op het dak komen, dus zo onmogelijk zou het niet moeten zijn.

Verder zou het personeel een ladder gepakt moeten hebben om de watertanks te kunnen controleren en zat er zogezegd een deksel op de tank die ze onmogelijk zelf had kunnen sluiten. Als je foto’s van de tanks opzoekt (ik kan ze hier niet toevoegen omdat ik niet durf te zeggen of ze rechtenvrij zijn), zal je zien dat je op de tanks kan springen vanaf het dak ernaast. Die staan er namelijk gelijk naast/onder. En op dat dak kun je komen omdat er een trap is. Dat deksel dan? Dat schijnt niet daadwerkelijk dicht te zijn geweest en daarnaast zat het ook niet vast met scharnieren.

Conclusie: waarschijnlijk had de patholoog-anatoom gelijk en is Elisa Lam door een tragisch ongeluk om het leven gekomen. Misschien had ze een psychose en dacht ze dat ze achterna had gezeten. Of misschien wilde ze simpelweg het dak op om van het uitzicht te genieten.

Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel

10 februari 2021 verschijnt een documentaire over haar dood op Netflix: Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel. Afwachten met wat voor conclusies zij gaan komen!

Uitgelicht boek

Zij die zwijgt

Door Samantha Stroombergen

Op een zeer koude nacht strompelt een jonge vrouw met een bloedende hoofdwond en zonder schoenen langs de Leidse grachten. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zich hult in hardnekkig stilzwijgen. Rechercheur Léon Coeur wordt erbij gehaald, maar als blijkt dat de -gewonde vrouw de verloofde is van een bekende politicus, moet hij de zaak overdragen aan een rivaal.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde posts