De moord op Junko Furuta

Het leven van Junko Furuta

Junko Furuta wordt geboren op 18 januari 1971 in de Japanse stad Misato, vlak boven de hoofdstad Tokio, waar ze opgroeit met haar ouders en oudere en jongere broer. Vlak voor haar ontvoering neemt ze een baan aan in een elektronicazaak, waar ze wil starten als afstudeert van de middelbare school.

Een van haar klasgenoten, Hiroshi Miyano, is verliefd op haar en vraagt haar meerdere keren uit. Junko wil echter geen relatie en wijst hem meerdere keren af. Miyano, een pestkop en lid van de Yakuza, een criminele organisatie, is woedend dat iemand ‘nee’ tegen hem durft te zeggen.

Ontvoering

Het is 25 november 1988 als de 18-jarige Miyano en zijn 16-jarige vriend Nobuharu Minato door de stad lopen met het plan vrouwen te verkrachten en beroven. Ze komen rond 20:30 uur Junko tegen die naar huis fietst vanuit haar werk. Miyano en Minato bedenken een plan: Minato schopt Junko van de fiets en rent weg, zodat Miyano naar haar toe kan gaan om te vragen of alles oké is en of hij haar naar huis zal brengen. Furuta accepteert zijn aanbod.

Miyano heeft heel andere plannen. Hij brengt haar naar een warenhuis, waar hij haar bedreigd met de dood. Vervolgens verkracht hij haar en neemt hij haar mee naar een hotel, waar hij haar nogmaals verkracht. Hij belt Minato, net als zijn andere vrienden, de 17-jarige Jō Ogura en even oude Yasushi Watanabe, om op te scheppen over wat hij met Junko heeft gedaan. Ogura vraagt vervolgens of Miyano haar niet wat langer gevangen kan houden – de groep ontvoerde en verkrachtte al eerder een meisje, al lieten ze haar daarna vrij.

Rond 03:00 uur ’s nachts brengt Miyano haar naar een park waar zijn vrienden hen opwachten. Ze dreigen dat de Yakuza haar familie zal doden als ze probeert te ontsnappen en nemen haar mee naar het huis van Minato, waar ze tot haar dood vast blijft zitten in zijn kamer.

Gevangenschap

De jongens dwingen Junko om haar ouders te bellen en te zeggen dat ze is weggelopen, maar dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. Tegenover Minato’s ouders moet ze doen alsof ze de vriendin was van een van de jongens, tot het duidelijk wordt dat die niet van plan zijn om naar de politie te gaan uit angst voor de Yakuza en de gewelddadigheid van hun zoon.

Ik wil een waarschuwing geven voordat je verder leest. Deze zaak is zo heftig dat een of meerdere mensen (hier zijn verschillende verhalen over) zijn flauwgevallen tijdens de rechtszaak. Ik toon ook geen afbeeldingen van de wonden of de manier waarop Junko werd aangetroffen, maar het wordt vanaf dit punt nog erger dan je hierboven hebt gelezen. Ik moet er ook bij zeggen dat het maar de vraag is wat echt waar is en wat niet, omdat we veel weten door de bekentenissen van de moordenaars. Ze kunnen hebben overdreven… of dat hopen we dan maar.

Moordenaars Junko

Verdere martelingen

De groep besluit vervolgens regelmatig vrienden van de Yakuza uit te nodigen om Junko te verkrachten. Dit gebeurt meerdere keren per dag, net als de mishandelingen. Ze hongeren haar uit, stoppen voorwerpen zoals gloeilampen en aangestoken vuurwerk in haar, dwingen haar levende kakkerlakken te eten en haar eigen urine te drinken. ’s Nachts moet ze buiten slapen op het balkon, ook al is het hartje winter.

Ze hangen haar aan het plafond om haar als boksbal te gebruiken, zetten haar benen in brand, gieten hete was op haar ogen en laten barbells op haar buik vallen. Dit alles veroorzaakt zoveel inwendige schade dat ze soms toevallen krijgt, maar haar ontvoerders denken steeds dat ze doet alsof en worden er kwaad om.

Contact met de politie

Niet iedereen neemt vrijwillig deel aan de verkrachtingen. Een man genaamd Koichi Ihari zou gedwongen zijn dit te doen, waarna hij zijn broer erover vertelt, die het weer aan hun ouders doorgeeft. Ze bellen de politie, die naar het huis van Minato gaan. Minato’s ouders geven aan dat er geen meisje in hun huis is en nodigen de politie uit een kijkje te nemen als ze hen niet geloven.

Dat doen ze niet. De uitnodiging is immers genoeg bewijs dat ze niets te verbergen hebben, aldus de agenten.

Ook lukt het Junko op een gegeven moment om de politie te bellen, maar ze wordt ontdekt voor ze iets kan zeggen. De politie belt terug, waarop Miyano aangeeft dat het om een vergissing ging.

Dood

Junko wordt gestraft vanwege de poging de politie te bellen. Haar benen worden met aanstekervloeistof besprenkeld en vervolgens in brand gestoken. Dit, en meer martelingen, zorgde voor stuiptrekkingen. Haar aanvallers denken dat ze alsof doet en zet haar nogmaals in brand. Zo gaat dit lange tijd door, tot Junko vraagt of ze haar niet gewoon konden doden. Ze negeren haar en laten haar buiten op het balkon slapen.

Ze leeft nog op 4 januari 1989. Op die dag wordt ze uitgedaagd een potje Mahjong te spelen. Ze wint, wat de jongens zo kwaad maakt dat ze haar met een ijzeren halter slaan en haar weer in de brand steken. De volgende dag bezwijkt ze uiteindelijk aan haar verwondingen. Miyano en zijn handlangers stoppen Junko in een vat en gieten er cement in, waarna ze het vat dumpen in Koto, Tokyo.

Veroordeling

De moordenaars kregen allemaal tussen de 8 en 20 jaar en zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Ja, echt.

Uitgelicht boek

Zij die zwijgt

Door Samantha Stroombergen

Op een zeer koude nacht strompelt een jonge vrouw met een bloedende hoofdwond en zonder schoenen langs de Leidse grachten. Ze wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar ze zich hult in hardnekkig stilzwijgen. Rechercheur Léon Coeur wordt erbij gehaald, maar als blijkt dat de -gewonde vrouw de verloofde is van een bekende politicus, moet hij de zaak overdragen aan een rivaal.

Reacties

2 reacties op “De moord op Junko Furuta”

  1. visser douwstra schreef:

    Ik kan niet begrinpen dat deze moordenaars weer vrij rond lopen na zke gruwelijkheden.ze hadden lde doodstraf moeten krijgen de 1 krijgt levenslang voor 1 moord en de anderen loopt na goed gexrag binnenkorte tijd weer buiten.in wat voor rechtstaat leven wij voor stelen en fraude krijg je een hogere straf wat is een mensenleven eigenlijk waard.

  2. Jolande schreef:

    De daders in dit verhaal , hebben niet het eeuwige leven , dat komt straks .
    De pijn die dat meisje 24 uur heeft doorstaan voordat ze overleed , zullen de daders na hun eigen overlijden eeuwig voelen , en na je dood bestaat er geen tijd , het is eeuwig .
    Mijn.hart ligt bij dit meisje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde posts