Tips om meer boeken te lezen

Als mensen horen dat ik naast mijn baan en het schrijven van boeken ook ieder jaar vijftig boeken lees, krijg ik vaak de vraag: Hoe lukt dat je? Nu moet ik zeggen dat vijftig boeken zelfs niet zoveel is als je kijkt naar sommige boekbloggers, maar dat terzijde. Ik geef hier een aantal tips om meer boeken te kunnen lezen. Want eerlijk? ‘Ik heb geen tijd’ is een slecht excuus.

Zorg dat je altijd een boek bij de hand hebt

Het is lastig om te lezen als je niet eens in een boek bezig bent. Wat dat betreft is het kiezen en bij de hand hebben van een boek al het halve werk. Stop ‘m in je tas en neem hem mee naar bed zodat je altijd wat pagina’s kunt lezen tijdens verloren momenten. Wachten op de bus of de je tandartsafspraak? Vervang gedachteloos scrollen eens voor het lezen van een aantal pagina’s.

Zet de notificaties op je telefoon uit

Over gedachteloos scrollen gesproken: heb je al eens op je telefoon gekeken hoeveel tijd je aan social media besteedt? En wat haal je er eigenlijk echt uit? Het ‘geen tijd hebben’ betekent vaak dat je je prioriteiten simpelweg niet op lezen legt. Social media (inclusief WhatsApp) zijn ontworpen om constant je aandacht te trekken. Wat helpt, is als je de notificaties en badges (die rode meldingen met ongelezen berichten per app) uitzet. Op die manier kies je er zelf voor wanneer je je berichten en meldingen checkt.

Lees voor het slapengaan

Tegenwoordig is het verleidelijk nog even op je telefoon te scrollen of tv te kijken voordat je gaat slapen. Dat is om twee redenen niet heel bevorderlijk voor je nachtrust: blauw licht en je hersenen die nog op volle toeren aan het werk zijn. Lezen helpt om je hoofd rustig te krijgen (geen tijd voor ‘omg, ik moet morgen nog dit en dat doen!’) en je bent weg van blauw licht. Geen zin om een nachtlampje uit te moeten zetten? Ga voor een eReader met (rode) achtergrondverlichting zodat je er gewoon bovenop in slaap kunt vallen.

Stel een doel in op Goodreads of Hebban

Niet iedereen vindt het fijn een leesdoel op te stellen, maar ik zie het meer als een stok achter de deur dan als moetje. Lees je bijvoorbeeld vijf boeken per jaar en wil je daar tien van maken? Stel je doel in en check de websites regelmatig, zodat je ziet of je een beetje op schema ligt. Het werkt voor mij altijd wel motiverend als ik zie dat ik een boek achterloop. Ik kan vaak met de vinger naar Netflix wijzen en het is weer een moment om goed naar mijn eigen prioriteiten te kijken.

Wissel Netflix af met lezen

Als Netflix je regelmatig vraagt of je echt nog aan het kijken bent, dan moet je jezelf misschien eens achter de oren krabben: kan je dan écht zeggen dat je geen tijd hebt om te lezen? Ik vind het ook heerlijk om mezelf in een serie te verliezen, maar ik kijk nog zelden meerdere afleveringen achter elkaar. Na iedere aflevering wil ik op z’n minst twintig pagina’s lezen en aan mijn eigen boeken werken. Kom ik daarmee in de flow, dan ga ik langer door. Ben ik nieuwsgierig naar de volgende aflevering op Netflix? Tja, dan eerst wat nuttige dingen doen, zodat ik weer verder kan.

Heb jij nog goede tips om je ‘leesproductiviteit’ te verhogen?

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde posts